Koje ime dati bebi – prvom ili pak novom članu obitelji?!

By Lipanj 28, 2024

Rođenje bebe i dolazak na svijet prvog ili novog člana obitelji je poseban trenutak u životu svih supružnika, mladenaca, zaručnika.
To je trenutak prožet raznim emocijama ispod kojih se krije neizmjerna sreća.
Sreća se manifestira kroz suze, smijeh, zagrljaj, rukovanje, pjesmu, ples, zdravicu, pisanje čestitki…
Prije tog posebnog trenutka vrlo je važno odabrati kako će se beba zvati. Ime je naziv koji svaku osobu prati cijeli život, pa tako i novorođenče.
Spol puno pomaže kod odabira imena što je sasvim logično.
I da, sad dolazimo do situacija kada se stvaraju brojne nedoumice, polemike, zabune, prepirke ( ponekad svađe) kako će se zvati beba i koje joj ime dati.

beba 2

Najviše rasprave nastaju kod (ne)brakova gdje su otac i majka različite vjeroispovijesti. I tu se stavlja mnogo upitnika i uskličnika ne samo kod imena, već i kod prezimena djeteta.
Ali, naravno da se nađe adekvatno rješenje i da se mora donijeti odluka, na obostrano zadovoljstvo partnera ili supružnika.
Ljutnje se vezuju i uz izraz “kopiranje imena”. Što to znači? To je situacija kada jedna majka rodi curicu i da joj npr. ime Tara, a druga majka daje identično takvo ime.
Ili kad otac predloži ime za svog sina koji će se zvati Viktor, a nakon nekog vremena se rodi još jedan bebač koji će se također zvati Viktor.
To su bespotrebne “eventualne ljutnje” bez smisla i sadržaja, ali i s dozom primitivizma. Zašto? Ime je generalna oznaka koja će se uvijek ponavljati i mora se ponavljati. Stoga, možete pokazati svu moć kreativnosti i inovativnosti, ali svako ime će redovito biti (pre) poznato.

beba 1
Osobe koje se bave tim razmatranjima vezanim uz ime, bespotrebno “troše” svoje dragocjeno vrijeme, a samim time i živce. Čemu sve to i gdje to sve vodi?! Očigledno - nigdje.
Nadalje, polemike ostavimo sa strane i “uhvatimo se u koštac” s glavnom tematikom i odlukom.
Prije nego se roditelji odluče koje će ime dati svome djetetu, istaknut ćemo po kojim se sve kriterijima davaju imena bebama.
Pa, krenimo redom.
1. OBITELJ - ime se daje po članu obitelji: baki, djedu, stricu, ujni, kumu, prijatelju… Na taj način dijete ima istinsku poveznicu i podsjetnik na tu osobu kroz cijeli život. Naravno da roditelji pričaju svome sinu ili kćeri kakve su te osobe bile u prošlosti ili još jesu, naravno osvrnuvši se najviše na njihove vrline.
2. VJERA - osobe koje idu stopama vjere sasvim sigurno daju imena po svecima ili sveticama. Koji je kriterij za koju vjersku ličnost se odlučiti, to najbolje znaju roditelji. Emocije su na razini, zavjeti u duši, molitve u srcu, obećanja u mislima.
3. IKONA - ovaj pojam odnosi se na glazbene, sportske, filmske, modne, umjetničke…uzore koji fasciniraju i kojima se roditelji dive ili su se divili iz mnogih razloga. To su poznate osobe iz prošlosti koje su ostavile neizbrisiv trag svojim talentom, uspjehom…
Postoje situacije kada se roditelji dvoume između dva imena i na kraju dijete ima dvojno ime npr. Marko Luka, Ivona Klara…
Naše osobno mišljenje jest da roditelji takvim postupkom sasvim jasno pokazuju da nemaju jak stav, odnosno karakter, pa mijenjaju mišljenja i skloni su “raspravama sa samim sobom”.
Dvojna imena običaj su u državama poput Španjolske i Portugala, ali to ne znači da se moraju uvesti u “modne trendove” i u druge države kao što je Hrvatska i ostalo.
Sve je stvar izbora, i ne smijemo zaboraviti spomenuti da se o UKUSIMA ne raspravlja, već isključivo o OKUSIMA.

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana