ANDREA BUKOVEC: “Aranžiranje cvijeća je zaista jedna prekrasna, opuštajuća i kreativna aktivnost”

By Ožujak 01, 2021

Zagrepčanka Andrea Bukovec voditeljica je i aranžerka cvijeća u cvjećarnici Ira koja se nalazi u shopping centru Avenue Mall u Zagrebu.
Svu svoju ljubav prema cvijeću i općenito cvjećarstvu objedinila je u veliki trud i još veći rad u ovoj cvjećarnici.
Svaki trenutak rada s cvijećem je poseban, zanimljiv, emotivan i pun izazova. Ono što je ključno kod izrade buketa i cvjetnih aranžama jest biti smiren, domišljat, kreativan i raditi posao s ljubavlju.
Upravo je takva Andrea, a njezinu ljubav prema cvijeću ne treba puno isticati jer je itekako očigledna i riječi su suvišne.
A koje riječi i rečenice vezane uz poklanjanje cvijeća, trendove u cvjećarstvu, prigodama za darivanje cvijeća, te o najoriginalnijim narudžbama cvijeća je podijelila s nama otkrijte u intervjuu.

andrea bukovec 6


Voditeljica ste cvjećarnice Ira koja se nalazi u Zagrebu. Odakle ljubav prema cvijeću i kako je sve počelo?

Oduvijek sam voljela cvijeće, ali nikad nisam mislila da ću se njime baviti i profesionalno. Tako sam se 2016.godine zaposlila u cvjećarnici Ira čija vlasnica je gospođa Katarina Majić. Osim veleprodaje koja se nalazi u Dugopolju, cvjećarnice se nalaze u Splitu ( T.C. Joker, Mercator Centar, P.C. Plodine) te u Zagrebu ( Avenue Mall ) u kojoj i ja radim.
Kako naše cvjećarnice u ponudi imaju dekorativno umjetno cvijeće, dekoracije za vjenčanja, dekorativne vaze, staklo, fini porculan,visoko kvalitetan namještaj, dizajnersku rasvjetu tako u ponudi imamo i svježe cvijeće.
S obzirom na to da sam dizajnerica interijera i da jako volim aranžirati prostore, svidjela mi se ideja da se okušam i u aranžiranju cvijeća kako umjetnog tako i svježeg. To je bilo jedno novo poglavlje u mom životu koje je počelo 2016.godine kada sam dobila priliku zaposliti se u cvjećarnici Ira.
I mogu reći da je aranžiranje cvijeća zaista jedna prekrasna, opuštajuća i kreativna aktivnost.

andrea bukovec 13

andrea bukovec 7

Osim voditeljice također ste i aranžerka cvijeća. Na što se treba fokusirati prilikom pripremanja i kreiranja buketa?

Jedan od bitnih elemenata je kombinacija cvijeća u buketu. Boja cvijeća jednako je važna kao i odabir samog cvijeta.
Cvijeće ima snažan raspon boja i može biti atraktivan i pun karaktera, a izbor boje buketa i cvjetnih aranžmana često odražava osjećaje kupca ili osobnost primatelja.Važno je osjetiti koje se nijanse međusobno nadopunjuju, a koje se jednostavno ne mogu koristiti zajedno.Osim sastavljanja same kompozicije važan je i njen konačni dizajn koji završavamo sa mogućim ukrasnim papirom i masnim. U svakom slučaju prava remek djela floristike dobit će se uz stalnu praksu i želju za usavršavanjem ove prekrasne umjetnosti, strpljenje u učenju ali i proučavanje modnih trendova. To je važno jer se moda za cvijeće mijenja gotovo jednako brzo kao i moda za odjeću.

andrea bukovec 10

Cvijeće je poseban i emotivan poklon koji je redovito dobrodošao. Za koje sve prigode se naručuju određeni cvjetni aranžmani?

Cvijeće je lijepo pokloniti za bilo koju prigodu (od onih sretnih kao što su rođenja,vjenčanja, godišnjice, razne promocije do onih najtužnijih kada se rastajemo od naših najmilijih). Također ga je lijepo pokloniti i bez ikakvog povoda .Svima će izmamiti osmjeh i sreću koja nam je u ovim izazovnim vremenima itekako potrebna.
Cvijeće dokazano popravlja dan kako nama koji ga darujemo tako i onome koji ga prima.

andrea bukovec 9

andrea bukovec 2

Postoje trendovi i u svijetu cvjećarstva. Koje cvijeće je hit ove godine, u kojoj boji i kakvi su noviteti uvedeni?

Varirati će ovisno o sezonskom faktoru, jer svako doba godine daje nam svoje posebne i jedinstvene mogućnosti dizajna cvjetnih aranžmana.
Vrlo su popularni lijepi modni buketi cvijeća u njeznoj ružičastoj boji .Također hit je flower box koji može biti samo od ruža ili miks cvijeća.

andrea bukovec 3

Koja vrsta cvijeća se najčešće kupuje općenito, a koje muškarci redovito darivaju svojim ženama ili curama?

Ruža i to crvena je u svakom slučaju vodeća kad je riječ o poklanjanju od strane muškarca ženi ili djevojci. Ali popularni su i tulipani posebno sad u vrijeme proljeća kao i hortenzije, te božuri. Ali, kojegod cvijeće darujemo sigurno ne možemo pogriješiti.

andrea bukovec 8

Podijelite simboliku po cvjetovima. Što simbolizira ruža, tulipan, a što kala?

Ruža je sinonim ljubavi, tulipan odraz slavlja, a kala prikaz elegencije i luksuza.

Koje vam je osobno najdraže cvijeće i zbog čega, te mijenjate li preferencije ili ste vjerni redovito jednoj vrsti cvijeća?

Na ovo pitanje mi je baš teško odgovoriti jer se baš svakom cvijeću iznova oduševim. Uvijek me fascinira ta njihova boja i izgled koja samo potvrđuje kako postoji daleko veći umjetnik koji je to sve tako divno stvorio.Ali ako baš moram izdvojiti neko koje mi je drago to su božuri, ranunkule i tulipani. I ne mogu reći da sam vjerna samo jednoj vrsti cvijeća jer se volim igrati sa raznim vrstama i bojama.

andrea bukovec 5

Koliko su kupci spremni izdvojiti novca za kupnju buketa ili dekoracija. Je li hit jedna boja ili šarenilo?

Kupci vole kupovati cvijeće, kako žene tako jednako i muškarci. Drago mi je da imamo tu kulturu poklanjanja cvijeća i da je razvijena. Nebitno da li se radi o jednom cvijetu, manjem ili većem buketu ta je lijepa gesta uvijek dobrodošla.
I pravila nema, netko voli šareno a netko decentno - sve je lijepo i u modi, stvar je to samo ukusa.

andrea bukovec 11

Prostorije su puno ljepše uz cvijeće, određene biljke i cvjetne dekoracije. Koje cvijeće se kupuje za uređenje interijera, a koje eksterijera?

Točno, sada kada je većini svijeta ograničeno vrijeme koje možemo provesti na otvorenom, lijepo je unijeti dašak prirode u svoj dom.
Cvjetni kolorit sa samo malim buketom cvijeća u vazi podignut će bilo koji dio u domu. Za uređenje interijera posebno su popularne ukrasne lisnate biljke koje se tijekom godina šire, a tu su i orhideje, razni sukulenti.
U naše vrijeme umjetno cvijeće zauzelo je prvo mjesto u uređenju stambenih i uredskih interijera. Zahvaljujući modernim materijalima i najnovijoj tehnologiji proizvođači su u mogućnosti stvoriti istinska remek djela koja se na prvi pogled teško razlikuju od živih. Što se tice eksterijera tu su hibiskus, oleander, fuksia, rododendron, kamelija, jasmin, hortenzija..to su sve biljke koje će vrt ili balkon učiniti raskošnim i prekrasnim.

andrea bukovec 12

Kupuju li se više gotovi buketi ili pak po oni po narudžbi. Koja vam je bila najneobičnija narudžba koju su naručili klijenti i kakve su bile vaše reakcije?

Za one koji su u gužvi i manjku s vremenom uvijek u našoj cvjećarnici imamo pripremljene gotove i svježe bukete, ali ponekad nam naruče telefonski s dostavom.
Jedna narudžba mi je ostala posebno draga i u sjećanju jednog mladića kojem se sviđala jedna djevojka, a nije znao kako da joj priđe.
Kupio joj je kod nas prekrasan buket sa porukom koji smo mi toj djevojci ujedno i dostavili i tu je počela njihova ljubavna priča. Sada su zajedno i redovito naše drage mušterije, Bilo je tu i buketa od 100 crvenih ruža i sličnih aranžmana.
Ali svaka narudžba je divna sama za sebe jer svaka ima svoju priču. Vrlo često naše drage mušterije vole podijeliti tu svoju priću sa nama, a nama je drago da u stvaranju buketa i cvjetnih aranžmana možemo biti barem mali dio te njihove prekrasne priče i to nas jako raduje.

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana