MARTINA ŠPOLJARIĆ PRACAIĆ: “Susret s fotoaparatom bio je ljubav na prvi klik!”

By Veljača 06, 2020

Umjetnička fotografija je zanimljiv prikaz vještog fotografskog znanja i put do trajne uspomene. Upravo takve uspomene i fantastične fotografije stvara vrhunska fotografkinja Martina Špoljarić Pracaić iz mjesta Bedekovčina u Hrvatskom zagorju.

Njezin poseban umjetnički izričaj koji je itekako vidljiv u svakom pogledu na fotografiju naprosto oduševljava svih. Fotografije novorođenčadi, beba i djece kroz poseban i zanimljiv način promatranja svijeta, te uz stilsku domišljatost prave su umjetničke razglednice.

Tome ide u prilog da se na njezinoj web stranici https://www.preciousmomentsbymartina.com/ i facebook stranici Precious moments by Martina Špoljarić P. svakodnevno prikazuju zanimljivi kadrovi najmlađih kojima jednostavno ne možete odoljeti.

O ljubavi prema fotografiji, lokaciji snimanja, izboru odjeće na snimanju i rezerviranju termina za najljepše trenutke otkrila nam je u intervjuu.

Koliko dugo se bavite fotografiranjem i odakle ljubav prema fotografiji?

Fotografijom se bavim deset godina, ali većinom mi je to bio samo hobi. Jednostavno mi je nešto kliknulo kad sam prvi put isprobala fotoaparat od srednjoškolske prijateljice i to je bilo to, ljubav na prvi klik.

Fotografirate prvenstveno bebe – otkud ideja?

Ne, fotografiram novorođenčad, bebače i djecu. Prije par godina sam prvi puta započela s time ali sam jako brzo odustala, nisam imala toliko vremena uz posao i druge obaveze, a nije mi ni na kraj pameti tada bilo s tim se baviti ozbiljno.

Postoji li određena odjeća u kojoj se fotografiraju najmlađi ili to roditelji odaberu?

Na izbor imam razne kostimiće, odjeću i dodatke tipa vjenčići , šeširići itd.
Tako da roditelji kad dođu mogu birati što žele, nekada predlažem ja, nekad zajedno dogovaramo setove i kombinacije.

Zanimljivi kadrovi beba i novorođenčadi redovito oduševljavaju svih, kako komentirate to?

Ako su u pitanju naša vlastita djeca, tada im pogotovo ne možemo odoljeti u nekim slatkim odjevnim kombinacijama, šarenim pozadinama i raznim rekvizitima, ali i općenito mislim da je većini teško odoljeti tim dječjim buckastim licima, pogotovo bebaći i njihove okrugle okice znatiželjne.

Koji kadar i kut su najtraženiji, a koji vama osobno najdraži?

Pa nitko zapravo ne zahtjeva neki odredeni kadar ili kut, svaki session se sastoji od raznih kadrova i kuteva iz kojih fotografiram, ali najčešće najslađi budu portreti gdje lice i okice najbolje dođu do izražaja. Nemam neki najdraži kadar ili kut, svaki mi je poseban na svoj način.

Povodom kojih važnih događaja ili trenutaka se često traži fotografiranje?

Najčešće rođendani i krstitke, iako se s time više ne bavim. Također, ljudi jednostavno žele uspomenu na malo drugačiji način.

Postoji li lokacija stvaranja fotografija koja je najatraktivnija?

Većina sessiona odvija se u studiju, a tokom proljeća i vani u blizini prostora. Uglavnom ljudi, a i ja, vole šume ili jezera.

Koji je najzahtjevniji dio kod nastajanja fotografija, a u kojem najviše uživate?

Najzahtjevniji dio je pridobiti dijete da surađuje ili novorođenče da se umiri i spava, ali to je dio tog posla i zato treba imati dosta strpljenja. Najviše uživam u stvaranju od početka do kraja, od slaganja setova, kombiniranja odjeće, samog fotografiranja i ono finalno, obrada fotografije. Jednostavno uživam u svakom aspektu toga što radim.

S obzirom da je potrebno unaprijed rezervirati i isplanirati fotografiranje, koliko dana ulazi u obzir?

Za fotografiranje novorođenih bebica, poželjno je javiti se krajem trudnoće i predbilježiti se, tj upisati termin poroda. Što se tiče fotografiranja beba od 6 mjeseci i starije djece, takoder je često popunjeno sve i po dva mjeseca unaprijed, tako da takoder predbilježim zainteresirane roditelje i naknadno dogovaramo termine. Naravno uvijek bude last minute upita, pa ako imam mogućnosti, ubacim u raspored.

Podijelite s nama idealan savjet za sve oni koji po prvi put žele napraviti profesionalno fotografiranje, a odluče se za vas.

Samo opušteno i bez stresa i prisiljavanja djece na nešto što ne žele, neka djeca su jako suradljiva neka nisu i to je normalno, treba im više vremena i prostora. Većinom su ti sessioni dosta veseli i kaotični i to je sasvim ok, djeci je sve interesantno, rekviziti su im igračke i treba ih pustiti da prvo ispipaju teren. Što se tiče beba i novorođenčadi, također savjetujem da se roditelji opuste i naoružaju strpljenjem, jer sa bebama je najteže raditi, nema mjesta stresu i forsiranju nečega što ne ide, tako da uvijek imam plan B.
Fotografiranje beba i djece je rekla bi jedan od težih poslova u fotografiji i nekada ne ide onako kako smo si planirali, ali uvijek se nađe načina da se odradi do kraja i da roditelji dobiju uspomenu na svoje najmlađe za cijeli život.

 

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana