Limun, naranča ili grejp?

By Lipanj 24, 2024

Sasvim sigurno ste čuli za pojam citrus. Koje je značenje ovog izraza?
Citrus je rod stablašica ili grmolikih cvjetnica iz porodice Rutaceae.
Sukladno tome biljke ovog roda proizvode citrusne plodove s prefiskom favoriziranja triju voćki poput limuna, naranče i grejpa.
Naravno, u tom voćnom skupu nalaze se i mandarina, klementina, pomelo i limeta.
Što je zajedničko svim citrusima?
Bogati su vitaminom C, jačaju imunitet, liječe prehladu i gripu na najizvorniji način, a to je onaj prirodni, pomažu u borbi protiv pretilosti, odnosno ubrzavaju mršavljenje…
Istaknuti ćemo samo važnosti, preferencije i značajke limuna, naranče i grejpa jer je to “voćni trio” koji najviše dominira na “fruit stageu”. Ova tri citrusa različita su bojom, a ista značajem djelotvornosti za zdravlje našeg organizma.

citrusi

LIMUN

Hibridno voće koje s pravom nazivaju superhranom. Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij…
Limun čisti jetru i stimulira njezin rad. Čaša vode s limunom je stopostotni odraz zdravlja. Preporučljivo je popiti svaki dan - jednu čašu.
Zašto je kombinacija limuna i vode preporučljiva?
Iz razloga što limun potiče stvaranje enzima u jetri, regulira rad metabolizma, štiti od osteoporoze, pomaže u mršavljenju, odlično je sredstvo protiv peruti i masne kose, smanjuje rizik od moždanog udara, štiti od stresa i depresije…
Voda je izvor zdravlja i života - u svakom smislu. Piti je isključivo samu u što većem litarskom omjeru uvijek, a posebice ljeti je i više nego preporučljivo. Spoj vode i limuna je najljepši healthy balance.

NARANČA

Naranča (slatka naranča) je nezamjenjiva vladarica voća. Postoji više vrsta voća kao što su Seviljske naranče, velike naranče bez sjemenki, naranče Valencija, crvene naranče, Bergamot naranče, Jaffa naranče. Narančino stablo u prosjeku daje plodove čak 100 godina. Svjedoci smo itekako posebnog i zdravog soka od naranče, naranče se naravno konzumiraju same, te su idealno voće koje zaslužuje svoje “počasno” mjesto u kreiranju voćne salate.
Limun sadrži različite antioksidanse: vitamin C, beta karoten, likopen, flavanoni.
Naranča ima slatkasto - kiselkasti sok, a ph vrijednost od 2,5 do 3, a 85% naranče čini voda.
Pradomovine naranči su Indija i Kina.
Sasvim je jasno i logično da ovo voće uspijeva u toplim i južnijim krajevima jer klima u tim podnebljima “diktira” ne(rast) voćki, uspijevanje plodova, procvat stabala…

GREJP

Grejp je najprikladniji saveznik u borbi protiv raka i masnoća u krvi.
Sprječava inzulinsku rezistenciju koja nerijetko može dovesti do dijabetesa.
Smatra se da redovita konzumacija grejpa poboljšava zdravlje srca smanjujući faktore rizika za srčane bolesti, poput visokog krvnog tlaka i kolesterola.
Gorak okus grejpa je sinonim za detoksikaciju organizma,a poželjno je pripremiti i marmeladu od ovog voća. Super je, kušajte je i vi.

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana