ANJA LEKO: "Možda nekima mi umjetnici izgledamo čudni jer smo otvoreni, ali najčešće nas javnost voli!"

By Listopad 20, 2020

Anja Leko umjetnica je čiji je osebujan izričaj zanimljiv, a pogled na svijet u potpunosti intrigantan i inspirativan, stoga su ga mnogi s zadovoljstvom upoznali i naravno, oduševili se.

Što za nju predstavlja umjetnost, odakle inspiracija i kreativnost, koja joj je najdraža boja, te kako komentira popularnost njezinih originalnih lutkica imenom Brigoši otkrila nam je u intervjuu.

anja leko 1

Koliko dugo se bavite umjetnošću i jeste li oduvijek htjeli biti umjetnica?Umjetnost je za vas poziv, talent, želja, strast ili je pak tajna u genima?

Umjetnošću se bavim 13 godina i to je za mene izričaj moje duše. Počela sam spontano slikati jer sam tako rješavala svoje nemire kad sam se nakon dugo godina života u Austriji vratila u Zagreb.

Vaši radovi dokaz su kreativnosti i originalnosti, a prepoznatljivi su i po koloritetu – je li taj koloritet odraz vašeg pa može se reći vedrog i veselog karaktera?

Kako god mi mislili da se osjećamo duša je uvijek radosna. Kad radim slike i Brigoše, um se izgubi te do izražaja dođu moja vedrina, zaigranost i radost.

anja leko 6

anja leko 5

Gdje pronalazite inspiraciju za stvaranje umjetničkih djela i koja je njihova glavna poruka?

Inspiraciju pronalazim u prirodi, a poruka mojih djela je da zadržimo malo dijete u sebi koje je uvijek zaigrano i bezbrižno.

Koji pravac u umjetnosti najviše prakticirate, koji najviše volite, a koji je okosnica vašeg stvaranja?

Ne postoji pravac u mojoj umjetnosti. Kad šećem šumom ili plažom skupljam grančice, naplavine, triješće i kamenčiće. Ideje dođu same od sebe čim sjednem na svoj pod gdje me čeka paleta boja, drvena podloga, ljepilo, kistovi i dobra volja.

anja leko 4

Koja vam je osobno najdraža boja i zašto, te koja dominira u vašim radovima?

Najdraža boja mi je tirkizno plava jer me podsjeća na čistoću duše i pjeskovito i prozirno morsko dno.

Odmaraju li se umjetnici ili u svemu vide ideje za stvaranje drugačijeg i posebnog?

Mislim da svaki umjetnik ima pauzu u stvaranju, a ja tada farbam drvenariju klijentima dok me ponovno ne uhvati inspiracija za kreativnost.

anja leko 3

Zaslužni ste za stvaranje krpenih lutkica pod nazivom Brigoši koje su vrlo brzo dobile simpatije javnosti. Kako komentirate to i koja je glavna uloga Brigoša općenito, a koja u vašem životu, te odakle naziv Brigoš?

Brigoš je nastao zbog mojih prevelikih briga. Poželjela sam da netko drugi brine umjesto mene i tako je nastao Brigoš. To su lutke koje stvaram od reciklirane dječje odjeće koje mi mame darivaju. Brigoševa priča glasi ovako : Brigoš Prije sna reci svom Brigošu sve svoje brige i sve što te mučilo tijekom dana. Brigoš će ih sve uzeti k sebi...... ti možeš mirno spavati. Ujutro stavi Brigoša na danje svjetlo da upije energiju dana... i opet je on tvoj mali Brigoš koji te voli i brine umjesto tebe. KAD JE BRIGOŠ TU BUDI BEZ BRIGE!!!! copyright by Anja Leko Djeca i odrasli se na prvi pogled zaljube u Brigoša. Dobijam puno fotografija razdraganih lica u zagrljaju s Brigošem.

anja leko 7

anja leko 8

Koja je vaša definicija umjetnika i njihovog viđenja svijeta, a koja bi bila ona od strane javnosti iz vaše perspektive?

Po meni umjetnik u djela pretvori sve svoje osjećaje, želje i maštanja. Možda nekima izgledamo čudni jer smo otvoreni, ali najčešće nas javnost voli.

anja leko 9

Gdje su dosad predstavljeni vaši radovi i kako se mogu kupiti/naručiti, te planirate li uvoditi neke novitete?

Moji radovi su dosad predstavljeni u svim hrvatskim novinama i emisiji Dobro jutro Hrvatska. Puno izložbi sam napravila po knjižnicama grada Zagreba, domovima za starije i nemoćne i restoranima na Jadranskom moru. Svi moji radovi se mogu naručiti na mojoj fb profilu Anja Leko ili fb stranici Brigoš. Od noviteta planiram izrađivati šarene i zanimljive lampe.

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana