Nerezine – mjesto susreta mladih umjetnika i inspiriranja starim predmetima i prostorima

By Listopad 03, 2022

Međunarodna umjetnička kolonija Nerezine upravo je završila. Njezin uspješni finale popraćen je ugođajnom postavom izložbe izvan starog mlina za masline i unutar njega.
U osam dana kolonije mladi su umjetnici očistili pedeset godina zapušten prostor ovog prelijepog zdanja, koji je još od renesansnog vremena bio dio samostanskog gospodarstva franjevačkog reda. Potom su u očišćenom prostranom dvorištu održane dvije radionice za vrtićku i školsku djecu.

Nerezine 27.09.2022 by Ira John 1

Vrtičku djecu animirala je i vodila Korana Gjalski Filipović, a školsku djecu oslikavanju majica podučavao je Dragutin Dado Kovačević. On je ujedno i autor cijelog vizualnog identiteta kolonije. Potom su u veselju djeca i odrasli 'odletjeli' na Mjesec koji je za sve Nerezince i one koji su u Nerezine svratili, prizemljio Damir Klaić Ključ, s pogledom na naš ugroženi ali još uvijek lijepi plavi planet Zemlju.

Nerezine 30.09.2022 by Ira John 108

Nerezine 30.09.2022 by Ira John 148

Nerezine 27.09.2022 by Ira John 2

Inspirirani Uljarom svaki je umjetnik odregirao na sebi svojstven način. Noah Friesz pronašao je stare bove, oprao ih i objesio poput jabuka na drvo u dvorištu stvorivši veseli ugođaj, a dvije je stavio u more s time da je za jednu ispleo pravo drveno gnijezdo i u njega stavio jaje, te ga usidrio u moru, a na drugu bovu postavio je izmodeliranog puža. Gnjurac je odmah došao pogledati o čemu se radi, dok je jedan galeb sumnjičavo promatrao gnijezdo. Ova simbolična instalacija izvedena iz trasha (odbačenih bova) obećavajuća je poruka za cijeli projekt, da se ostvari (izlegne iz jajeta) a da pužev korak bude onaj: polako ali sigurno!

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 1

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 47

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 126

Anabel Scheffold izvukla je iz prašine metalne komade željeza, oslikala drvenu pregradu i bivšem smeću zanimljivom instalacijom dala novu vrijednost. Na platnu je slikala uzimajući pigmente od predmeta iz Uljare - crvenu od cigle, bakrenu od željeznih lanaca, smeđu od zemlje itd., miješajući ih s maslinovim uljem i tako simbolično stvorila neku prenesenu oblicima apstraktnu, ali koloristički realnu sliku uljare. Zatim je talila odbačene limenke piva uljevala ih u pukotine obližnjih kamenova, te tako dobila skulpturalne malene forme unutrašnjeg 'života' okolnog kamenja.

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 133

Blanka Janušić Klaić, poznata majstorica vitraja promišljala je kako će izgledati buduće ostakljenje prozora, te je fokusirajući na temu maslina, napravila instalaciju na mjestu budućeg prozora. Beno Artnak u duhu trash arta, smeća kojeg je uljara u svojoj unutrašnjosti, do čišćenja nuđala u obilju , naslikao je veliko platno nekih slutećih prošlih i budućih konzumenata ovog prostora; stvorio je duh prošlosti i budućnosti.

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 155

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 163

Nerezine 28.09.2022 by Ira John 193

Nerezine 30.09.2022 by Ira John 26

Arhitekt Rober Zanona, radio je u Tri D programu vizije uređene Uljare, dok su Ira Tomić i John Kardum austrijski Riječani bilježili fotoaparatima cijelo događanje, tražeći motive i izvan same Uljare, po cijelim Nerezinama. Tu je i austrijski mladi glumac Aron Friesz koji je uvelike doprinio stvaranju zajedničkog poleta i pozitivnih vibracija u radu kolonije.

Nerezine 30.09.2022 by Ira John 159

Veliku podršku ovim, da tako kažemo ledolomcima, koji su svojim prisustvom, marljivošću i entuzijazmom kakav samo umjetnici posjeduju ostvarili prve korake za oživljavanje ovog Prostora medijske sinergije, dali su brojni mještani i posjetitelji kampa Rapoća u čijem je susjedstvu Uljara.

Sve se to održalo zahvaljujući Ministarstvu kulture koje je prepoznalo i podržalo ovaj hvalevrijedan projekt i brojnim malim donatorima.

Branka Hlevnjak

FOTOGRAFIJE: IRA & JOHN

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana