Sarajevo – grad s dušom, ali i duhom prošlosti!

By Rujan 21, 2022

Grad koji je bogat kulturološki i povijesno, pun raznovrsnih sadržaja od vjerskih, gastronomskih, modnih, te ujedno vrijedan istraživanja je svakako Sarajevo.
Glavni, te ujedno najveći grad Bosne i Hercegovine smješten u srcu Bosne leži na rijeci Miljacki i prepoznatljivi je kulturni centar Jugoistočne Europe.

sarajevo 3

sarajevo 6

sarajevo 7
Specifična je vjerska raznolikost ovog grada pa se isprepliću razne vjere počevši od islama, pravoslavlja, judaizma i katolicizma.
Upravo zbog toga ovaj grad nazivaju „Jeruzalem Europe“.

sarajevo 55

sarajevo 41

sarajevo 67

Bilo kuda, ćevapi svuda

Baščaršija je najpoznatiji dio grada, a jedno od najpopularnijih mjesta je Sebilj, glavni trg s fontanom.
Tu je baš prelijepo prošetati i po danu i po noći, te kušati tradicionalnu bosansku hranu, tursku kavu ili pak čaj. I ne zaboravite uživati u baklavama, tulumbama, hurmašicama...

sarajevo 101

sarajevo 102

sarajevo 72
Poznata slastičarna pod nazivom Badem popularna je oaza slatkog i tu je vrlo teško pronaći slobodno mjesto za sjesti. Osnovni razlozi su velik izbor ukusnih kolača i slastica, izvrsna lokacija i gostoljubivo osoblje.
Štogod poželite pojesti od slatkog naći ćete upravo u toj slastičarni pa nema sumnje da se vrlo teško odlučiti što probati.
Ćevapi su poznato bosansko jelo i možete ih jesti na mnogim mjestima u Sarajevu. Naša preporuka, birajte ćevabžinice u centru grada i nećete pogriješiti jer bilo kuda da krenete ćevapi su svuda.
Pite od sira, zelja, krumpira i burek freško pečeni također su bosanski specijaliteti kojma ćete teško odoljeti.

sarajevo 24

sarajevo 35

sarajevo 66
Muzej Sarajeva mjesto je gdje ćete upoznati povijest i prisjetite se prošlosti ovoga grada koja je bogata i opsežna.

sarajevo 58

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu je stolna crkva Vrhbosanske nadbiskupije i ujedno župna crkva istoimene župe i nalazi se u blizini glavne gradske tržnice.

sarajevo 74

Glavna gradska tržnica mjesto je susreta svih generacija koje vrlo rado kupuju svježe namirnice.
Natkrivena je, velika i primjetna, te smještena na idealnoj poziciji u gradu.

sarajevo 45

Sarajevski mostovi simboli su vremena i svaki je poseban i značajan na svoj način. Ima ih dvadeset, a to su: Kozija Ćuprija, Pješački most koji vodi do Babića baste, Šeher- Ćehajina Ćuprija, Novi most Vijećnica, Careva ćuprija, Latinska ćuprija, Ćumurija most, Čobanija most, Festina Lente, Eiffelov most, Skenderija most, Most Suade i Olge, Arsi Aevi, Most u ulici Hamdije Čemerlića, Most kraj hotela Bristol, Most na Socijalnom, Most u ulici Azize Šaćirbegović, Most malezijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, Most Kongresmena McCloskey, Most kraj džamije Istiqlal.

sarajevo 50

sarajevo 56

Spomenici koji izazivaju emocije

Crkva svetog Ante Padovanskog velebna je građevina, posebna u svakom smislu. Riječ je o franjevačkoj crkvi koja je kad je u pitanju umjetnost jedna od najbogatijih franjevačkih crkvi u Bosni i Hercegovini smještena u naselju Bistrik.

sarajevo 60

U Sarajevu se također nalazi i mnogo spomenika koji će vas emotivno ganuti čim ih pogledate. Jedan od značajnijih je Spomen obilježje djeci opkoljenog Sarajeva.

sarajevo 103

sarajevo 104

sarajevo 79

I na kraju šoping groznica će vas zasigurno obuzeti jer se itekako ima što kupiti od odjeće, obuće, nakita, posuđa... Cijene su prihvatljive i sami šoping podsjeća na Istanbul. Sarajevo City Center je naziv šoping centra koji bi vam mi preporučili za obilazak. Ukoliko ne želite obilaziti šoping centre možete kupovati i u samom centru grada jer i tamo ima itekako velik izbor svega.

sarajevo 65
Ovaj grad itekako ima dušu, kao i stanovnici Sarajeva koji su srdačni, velikodušni, komunikativni i uvijek dobre volje. Duh prošlosti se osjeća, ali uz bosanske šale nerijetko odlazi u zaborav.

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana