VANJA TOLUŠIĆ: “Sportski tip ne postoji jer čovjek je stvoren da se kreće”

By Svibanj 27, 2021

Raditi posao koji voliš neizmjerno je zadovoljstvo. Zadovoljstvu prethodi ljubav prema određenom pozivu, a ukoliko klijenti prepoznaju i jedno i drugo - to se zove uspjeh. Upravo je to pokazatelj rada iznimno vrijedne i uspješne fitness trenerice Vanje Tolušić koja posao ne gleda samo kao posao, već je to njezin način i stil života. Tome ide u prilog da su je mnogi zavoljeli ne samo zbog pristupa i načina rada, već i energije koju ulaže kako bi pomogla onima koji žele biti u dobroj formi i osjećati se zdravo. Iako je fitness trenerica Vanja Tolušić imala razne pokušaje u odabiru konačnog posla, ljubav prema sportu je u potpunosti pobijedila sve prepreke i rezultirala odabiru dominantnog, ali i glavnog zanimanja. U početku se susretala s brojnim izazovima, ali sportski duh je pokazao svu svoju moć, a naposljetku i čar. Jedan pozitivan pogled na život predivne mlade osobe, fitness trenerice, pa može se reći i motivatorice koja treba biti primjer drugima upoznajte i otkrijte u intervjuu.

vanja tolušić 1

Koliko dugo ste fitness trenerica i kako je sve počelo? Jesu li postojale prepreke na putu do cilja, ako da koje/ kakve?

Uvijek kažem da sport nije izabrao mene, već ja njega. Bavila sam se plivanjem 10 godina. S obzirom na brojne školske obaveze, došla sam do točke kada sam morala odlučiti hoće li moj put biti sport ili obrazovanje. U tom trenutku sam se odlučila za obrazovanje i „ostavila“ plivanje. S obzirom da je trening bio moja svakodnevnica, bazen sam zamijenila s teretanom. Tako kreće moj put u svijet fitnessa. Za vrijeme školovanja, fitness je bio moj hobi, nešto bez čega nikada nisam mogla. Završetak magisterija iz ekonomije u Italiji, odveo me je u tom trenutku na drugi put te sam dugi niz godina radila u stomatologiji. Ne mogu reći da taj posao nisam voljela, jer sam jedna od rijetkih koja voli rad s ljudima ali me nije ispunjavao. Uz posao uvijek sam se bavila fitnessom iz hobija, ali prepreke do mog cilja su uvijek bile financijske prirode, jer kako ostaviti siguran posao i dobru plaću te biti trener, nakon završenog magisterija iz ekonomije u Italiji? Nemoguće! Međutim snaga volje i srce je prevladalo te sam odlučila riskirati. Počela sam se školovati za fitness trenera, godinama skupljala iskustvo i odlučila dati otkaz i raditi ono što volim i što je moj život. Fitnessom se kao poslom aktivno bavim 6 godina, a fitnessom kao stilom života - cijeli život.

vanja tolušić 2

Voditi brigu o svom tijelu znači voditi brigu o zdravlju u cjelosti. Kako komentirate to?

Slažem se sa vašom tvrdnjom, jer voditi brigu o svom tijelu zaista znači voditi brigu o svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Kada kažem mentalnom, smatram da sve polazi iz glave. Međutim osobe obično kreću voditi brigu o svom zdravlju kada se pogledaju u ogledalo te kada je 5 do 12 . Izgled uvelike utječe na naše mentalno stanje, te tko tvrdi da izgled nije bitan laže. Nije najbitniji, ali je bitan, jer kada se dobro osjećamo u svom tijelu, bit ćemo i zadovoljniji mentalno i iznutra. To je jedna od prvih stavki koja poboljšava naše mentalno zdravlje a onda kreće sve ostalo, raste nam samopouzdanje i sigurna sam da postajemo produktivniji na svim životnim poljima.

vanja tolušić 3

S kojim se sve problemima suočavate u komunikaciji s osobama koje nisu spremne na treninge, a prijeko im je potreban u svakom smislu?

Rečenica s kojom se često susrećem u komunikaciji s osobama koje nisu spremne na trening je - nemam vremena i nisam sportski tip. Kao prvo sportski tip ne postoji. Čovjek je stvoren da se kreće. Ukoliko se paraolimpijac može natjecati, onda zdrav čovjek tu rečenicu koristi samo kao izgovor. Druga rečenica je - nemam vremena, imam troje djece, posao, veš, muža/ženu koja mi ne pomaže - izgovor! Probudi se pola sata ranije i odradi trening. Potrebno je 20-30 minuta da se odradi odličan trening. Sve je stvar organizacije. Moji klijenti su većinom osobe koje imaju obitelj, puno obaveza i imaju 7 dana u tjednu kao svi ostali, ali u tih 7 dana itekako nađu vrijeme za trening jer su prepoznali koliko im dobra donosi te koliko su produktivniji. Lako se suočavam u komunikaciji s osobama kojima je trening prijeko potreban - samo postavim pitanje - želiš li duže živjeti ili ti je svejedno?

vanja tolušić 4

Svjesni smo da mnoge osobe često obećavaju da će vježbati kod kuće, a to se ne ostvari. Kako postići motivaciju za individualni trening? Također tko je više ponekad lijen – muškarci ili žene?

U zadnje vrijeme, pogotovo radi situacije koje nas je sve zadesila(Covid), kućni trening je postao popularan, čak i za vrijeme potpunog lockdowna je bio jedini izbor. U početku sam bila dosta skeptična prema takvom načinu vježbanja, te smatrala da ništa ne može zamijeniti teretanu. Međutim, svoj najbolji rezultat i formu sam postigla za vrijeme lockdowna. Samim time to je način na koji motiviram osobe, jer ja kao trener koja sam „živjela“ u teretani, a izvrstan rezultat postigla u svom domu,smatram da je za početak odlična motivacija. Isto tako, na raspolaganju sam svakodnevno svojim klijentima, komunikacija je obavezna, pad motivacije i kriza je sastavni dio procesa, te ako komunikacije nema, klijenti odustaju, a ja osobno to ne dopuštam. Teško mi je reći tko je više lijen, žene ili muškarci, nekako više lijenost ovisi o karakteru, ali u maloj prednosti su žene.

vanja tolušić 5

Koji dio tijela mnoge žene smatraju nesavršenim i vježbanjem istog pokušavaju svoje tijelo dovesti do savršenstva, te ujedno vitke figure?

Poznato je da žene smatraju da je njihov najnesavršeniji dio tijela bokovi, stražnjica i trbuh. Uvijek se prilagodim željama klijenta, te radimo na onome što oni/one žele, ali isto tako kroz trening i proces im ukazujem na ostale probleme koje imaju, te da savršena stražnjica nije najbitnija stavka cijeloj priči. Na kraju dobiju zdravlje i savršenu figuru i stražnjicu.

vanja tolušić 6

Koje su prednosti/ nedostaci kod individualnih, a koje kod grupnih treninga? Gdje se sve izvode treninzi i koja je vaša preporuka za lokaciju treninga i zašto?

Prednosti individualnog treninga su - mogućnost učenja osobe kako se pravilno izvodi vježba(najvažnija stavka), prilagoditi vježbe osobi s obzirom na njezino stanje, posturu tijela, konstantno ispravljanje pri izvedbi vježbe
Nedostaci-cijena(financijske mogućnosti) i vrijeme, osobe često nemaju vremena za individualni trening, prednost daju drugim obavezama
Prednosti grupnog treninga- „guranje“ jedni drugih u grupi, pozitivna atmosfera, stvaranje prijateljstava, osobe više dobiju osjećaj „obveze“ te je taj sat rezerviran za nešto što „moraju“ obaviti u svojoj svakodnevnici.
Nedostaci- nemogućnost ispravljanja svakog vježbača u svakom trenutku, ali taj nedostatak se rješava zadavanjem vježbi kod kojih je mogućnost ozljede svedena na minimum ili iskorištavanje sata za učenje novih vježbi.

vanja tolušić 7

Postoji li “univerzalna vježba” po vašoj preporuci koju može raditi svatko bez obzira na fizičku građu, težinu i kondiciju? Ako da o čemu je riječ.

Teško je izdvojiti univerzalnu vježbu, ali usudila bi se reći da je izdržaj(plank) vježba koja aktivira sve mišiće tijela te je može izvesti svatko bez obzira na građu, težinu i kondiciju jer se sastoji od početne faze i napredne, te se mjeri u jedinici vremena. Dokaz tome je moja grupa umirovljenika koja izvodi izdržaj bez problema.

Biti fit znači biti … nastavite niz

Biti fit znači biti zdrav! Ljudi često riječ fit povezuju s vitkim i mršavim osobama što je potpuno pogrešno. Biti fit znači biti zdrav, voditi brigu o svom zdravlju uključujući zdravu i balansiranu prehranu te svakodnevnu tjelesnu aktivnost. Biti fit ne znači imati „six pack“ nego dobro se osjećati u svom tijelu, nemati višak ili manjak kilograma koje uzrokuju većinu bolesti, biti fit treba postati stil života, a ne patnja.

vanja tolušić 8

Što vam osobno daje energiju, što jača adrenalin, a što predstavlja antistresni tretman?

Meni osobno energiju daju moji klijenti, osobe na grupnim treninzima, njihove povratne informacije i rezultati a ono što mi najviše daje energiju jest kada vidim da su osobe zavoljele trening i vježbanje te da sam uspjela prenijeti dio svoje ljubavi prema treningu njima te naravno moj trening, kako bi ja rekla mojih 5 minuta koje me svaki put vrate među žive . Ujedno mogu reći da je moj trening moj antistresni tretman te da čak ni plaža i more koje su moje omiljeno mjesto na svijetu ne može zamijeniti trening.

vanja tolušić 9

Koji su vaši hobiji, odnosno čime se bavite u slobodno vrijeme?

Uz trening koji je iz hobija postao moj posao i život, u slobodno vrijeme bavim se pripremanjem zdravih verzija kolača i slastica. S obzirom da sam ovisnik o slatkom, moj način života jednostavno ne dopušta konzumiranje „pravog“ slatkog, te sam u potpunosti zamijenila slatko sa zdravim verzijama. Svakodnevno istražujem i isprobavam recepte te uživam u stvaranju kolača koje kada pojedete, nemate grižnju savjeti.

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana