IVANA ŠEPAROVIĆ: "Oblikovanje zdravih prehrambenih navika prvi je korak za zdravi život“

By Svibanj 01, 2020

Ivana Šeparović Vitadu je savjetnica i nutricionistica o čijem radu, trudu i uspjehu su riječi suvišne. Ali jedno je sigurno, svojim znanjem, ljubavlju prema poslu i neizmjernom voljom pomogla je mnogim osobama da izgube suvišne kilograme i ujedno dođu do idealne tjelesne težine. Svjesni smo činjenice da je sve više pretilih osoba. Ako ste jedna od tih osoba, nemojte čekati, već se obratite stručnjakinji poput Ivane koja će vam uvelike pomoći da budete prije svega zdraviji, a potom ljepši i sretniji.

O pretilosti, što Vitadu program sve uključuje, postulatima pravilne prehrane i vrlo važnoj fizičkoj aktivnosti otkrila nam je u intervjuu.

vitadu 33


Koliko se danas uopće hranimo zdravo i jesmo li svjesni činjenice da je mnoga hrana nezdrava, štoviše štetna?

Pravilnim izborom hrane pridonosimo održavanju zdravlja, te mentalnoj i tjelesnoj sposobnosti i kondiciji i zato je važan kvalitetan izbor namirnica. Hrana koja ima najveću nutritivnu vrijednost ujedno je i najzdravija. To je povrće i voće koje sadrži najmanji broj kalorija. Najmanju nutritivnu vrijednost sadrži bijeli kruh, hrenovke, gazirano piće..To su prazne kalorije sa visokom energetskom vrijednošću, a nikakvom nutritivnom. Zamjenom pojedinih namirnica koje konzumiramo s drugima koje imaju veću nutritivnu vrijednost uvelike činimo korist našem zdravlju i pridonosimo pravilnoj prehrani.

Možete li nam pojasniti što Vitadu program sve uključuje? Koje su glavne prednosti?

Razlog nastanka programa Vitadu je jednoznačan. Kako postići da organizam čovjeka kod dijete mršavi iz masti, a ne mišićnog tkiva? Pri dostatnom unosu kvalitetnih bjelančevina potrebnih organizmu za pravilno funkcioniranje organizma, te smanjenje masti i šećera, čovjek smanjuje težinu na račun masnog tkiva čime postiže smanjenje konfekcijskog broja.Kod programa Vitadu osim smanjenja težine, ostvaruju se izvrsni rezultati u smanjivanju razine kolesterola, snižavanju krvnog tlaka, bolesti masne jetre ili dijabetesa tipa 2.To je zbog toga što dolazi do gubitka ne samo tjelesne nego i unutarnje masti koja oblaže unutarnje organe i time ih prekomjerno opterećuje. Prelaskom na Vitadu program uz stručno vodstvo, motivaciju i psihološku potporu, mršavi se na zdrav i siguran način koji je dobar za tijelo, ljepotu i zdravlje.

S Vašeg nutricionističkog stava koje su namirnice prijeko potrebne za zdrav život i svakako se trebaju uključiti u dnevni obrok?

Oblikovanje zdravih prehrambenih navika prvi je korak za zdravi život. Prije svega treba birati hranu koja je lokalna i ima visoku nutritivnu vrijednost. Zdrava prehrana podrazumijeva konzumiranje ispravne količine namirnica iz svih skupina hrane. Tijelu treba osigurati kompletne proteine koje nalazimo u ribi, jajima, morskim plodovima te mesu i mliječnim proizvodima, cjelovite žitarice (zob, proso, heljda, smeđa riža) koji sadrže mikronutrijente i vlakna za rad crijeva, a izbjegavati prerađene, zdrave masti poput maslinovog ili bućinog, orašasti plodovi, sjemenke i masne ribe poput lososa, tune i skuše. puno povrća i voća svježeg i sezonskog, piti najmanje 2 litre vode i biljnih čajeva dnevno za bolji rad organizma i imunitet u cjelini. Treba znati prepoznati namirnice od kojih ćemo se udebljati premda ih jedemo malo, a s druge strane one koje mogu jesti dovoljno, bez gladovanja da tjelesna težina ostane ista.

Koje su najčešće reakcije pretilih osoba na vlastitu prekomjernu težinu?

Svaki klijent je individualan i svatko se na neki svoj problem muči različito, tako ima klijenata koji su svjesni svog problema i došli su ga riješiti, a ima i onih koji nisu jos osvjestili problem koji debljina nosi ili im se teško pokrenuti u rješavanju istog. Možemo reći da se žene cijeli život suočavaju sa estetskim problemom prekomjerne tjelesne težine , dok se muškarci više manje time ne zamaraju. Alarm im zazvoni tek kad se pojavi rizik za zdravlje. Dakle dok su žene mlade i imaju prekomjernu tjelesnu težinu, bave se estetikom svoje vanjštine i prekomjerno opterećenih zglobova. S godinama kako razina hormona pada, mast se taloži prema unutra i nastaju zdravstveni problemi, čak i za žene sa viškom kilograma koje je u mladosti mučio niski tlak suočavaju se sa visokim. Kod muškaraca njihov spolni hormon testosteron ne sprečava taloženje masti prema unutra ni u mladoj dobi.Dok su mladi njihovi organi privremeno mogu izdržati taj napor. Medutim statistički je dokazano, da kod njih pretilost uvijek predstavlja određen rizik.

Postoji li formula i jelovnik za top liniju?

Postoje postulati pravilne prehrane:
-umjerenost-količina hrane, ni previse ni premalo, dovoljno da se zadovolje tjelesne i umne potrebe
-uravnoteženost-mikro i makronutrijenti trebaju biti uravnoteženi u jednom obroku
-redovitost, ne preskakati obroke
Raznolikost-birati različite namirnice iz iste skupine hrane, te birati profil obroka i dnevnog unosa hrane da uključuje namirnice iz svih osnovnih skupina(masti i ulja, mahunarke, žitarice, meso, mliječno, orasi i sjemenke, voće i povrće)
-birati lokalno proizvedenu hranu
-planirati prehranu
-dati prednost ribi i nemasnom mesu, a ograničiti unos crvenog mesa i mesnih prerađevina na tjednoj bazi
Jesti 5-6 obroka dnevno
Ograničiti unos šećera na 10% dnevnog energetskog unosa
Slatke međuobroke upražnjavati orašastim plodovima i voćem

Koliko je po Vašem mišljenju bitna fizička aktivnost i vježbanje na putu do mršavljenja?

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost i najčešće su posljedica prekomjernog unosa hrane tj. jedemo vise nego nam je potrebno, a krećemo se minimalno. Stručnjaci upozoravaju da je uzrok naglog porasta broja pretilih ljudi i dalje loša prehrana( mnogo hrane pune konzervansa, gotovi umaci, smrznuta hrana, fast food i slatkiši). Iako mnogi glavnog krivca vide u genima, najveći je krivac premalo fizičke aktivnosti i loša prehrana. Sa našim programom u procesu mršavljenja fizička aktivnost nije primarna. Fokus stavljamo na pravilnom i nutritivno izbalansiranom unosom makronutrijenata i nema gladovanja jer se jede više puta dnevno. Fizička aktivnost, brze šetnje su uvijek dobrodošli za cjelokupan organizam i mišće. Mogu slobodno reći da je 80 posto zdrava i pravilna prehrana, a 20 posto sport i fizička aktivnost.

Nutricionizam je zanimljivo područje posebno iz razloga jer pomažete drugima. Kako komentirate to?

Pravilna prehrana koju promiče nutricionizam temelji se na znanstvenim spoznajama s ciljem omogućavanja zdravijeg i kvalitetnijeg života za svakog pojedinca. Ovaj posao koji radim je na neki način neki životni put , radim ga s velikom strašću i predanošću, iako je zahtjevan i treba prije svega tu biti veliki psiholog i imati empatiju prema ljudima, jer osim gubitka kilograma ljudima treba psihološka pomoć i motivacija da izdrže do kraja. Nema veće nagrade od brojnih klijenata koji su pristupili programu i riješili problem sa suvišnim kilogramima, povratili svoje zdravlje i lijepu figuru, psihofizičku transformaciju , zadovoljni su i sretni, a to nema cijene.

Što biste rekli da je idealan savjet za sve one koji se bore sa prekomjernom težinom?

U našim prehrambenim centrima Vitadu pod stručnim vodstvom moguće je riješiti se svih prekomjernih kilograma iz masnog tkiva bez gladovanja i ograničavanja uz pravilnu prehranu i dobro raspoloženje tijekom cijelog programa. Pravilnom vrstom prehrane uspjet ćemo potaknuti svaki metabolizam, bez obzira na godine, da koristi i troši svoje masne zalihe, opasne visceralne masti , ali i neestetske tjelesne masti. Važno je istaknuti da nikad nije kasno za novi početak, rješavati probleme prekomjerne tjelesne težine, ne treba odgadati. Za zdravlje to učinimo odmah i za 14 dana rijesite se 4-10kg masti. Pod nasim vodstvom mnogi su izgubili 15,20 , a neki i više od 60kg. Nije teško smršaviti, ali teško je održati postignutu težinu. Naučiti se pravilno hraniti potpuno prirodnim načinom promijeniti prehranu, životni stil i tako povratiti zdravlje,lijepu liniju, samopouzdanje i ispunjen život.

 

Ad Sidebar

Contact us: info(at)modni-izazovi.com

Image

Copyright © 2015 - - Modni izazovi - Sva prava pridržana