Pet godina rada portala maloljetni-roditelji.net

Share the joy
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares


Portal maloljetni-roditelji.net namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima ovaj tjedan slavi petu godišnjicu rada. U proteklih je pet godina zabilježio čak 650.340 pregleda stranice i ukupno 266.910 posjetitelja, pri čemu je čak 35 posto posjeta dolazilo iz zemalja u okruženju.

Portal je pokrenula Udruga roditelja „Korak po korak“ u okviru sveobuhvatnog programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti, od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške za maloljetne roditelje. Portal je usmjeren na pružanje savjeta mladima o odgovornom spolnom ponašanju te psihosocijalne podrške tijekom maloljetničke trudnoće i roditeljstva. Mlade se tako informira i educira putem objavljenih članaka, a na njihova pitanja odgovaraju stručnjaci, psiholozi, socijalni radnici, pravnici i ginekolozi. Uz to, mladim se roditeljima pruža pomoć i u području socijalne i pravne zaštite, savjetovanjem o ostvarivanju raznih prava poput prava na rodiljnu naknadu i brojnim drugim pitanjima.

Ipak,najveći broj posjetitelja čine mladi koji se javljaju s upitima zbog rizičnih spolnih aktivnosti, pri čemu brojna pitanja ukazuju na zabrinjavajuću neinformiranost mladih o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju. Upiti poputMogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme? Mogu li ostati trudna ako smo se dirali preko gaćica? Trebam li popiti pilulu za dan poslije?na portalu se postavljaju svakodnevno. Najposjećenija je rubrika Pitaj ginekologau koju se mladi javljaju s raznim pitanjima, od sumnje na trudnoću, preko zabrinutosti zbog rizičnih spolnih aktivnosti do teškoća vezanih uz narušene obiteljske ili partnerske odnose.

„Statistički podaci portala dokaz su da je mladima itekako potrebna ovakva platforma na kojoj nam se mogu obratiti s punim povjerenjem znajući da ćemo im pomoći konkretno,savjetima i podrškom. Zadovoljni smo jer nam te brojke govoreda uistinu i ispunjavamo očekivanja svima koji trebaju pomoć. Ipak, one su nažalost i pokazatelj da je potrebno puno veće zalaganje svih institucija, ali i društva i okoline u kojoj mladi odrastaju kako bi ih se pravilnom, pravovremenom i potpunom edukacijom osvijestilo o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Ovom prigodom želim zahvaliti i svim dosadašnjim i budućim partnerima na suradnji i naglasiti da nastavljamo punim intenzitetom s daljnjim radom i projektima“, izjavila je izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ Silvija Stanić.

Službeni podaci ukazuju kako godišnje iz hrvatskih rodilišta izađe oko 1.000 maloljetnih majki. Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se nerijetko vežu brojni socijalni rizici, kako za maloljetne roditelje, tako i za njihovu djecu. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja i napuštanja od partnera do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge. Tim stručnjaka okupljenih na portalu www.maloljetni-roditelji.netsvojim savjetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja s kojima se mladi roditelji susreću i na godišnjoj razini provede preko 1.000 online savjetovanja.Aktivnosti internetskog portala omogućavaju da usluge informiranja, savjetovanja i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima budu dostupne za područje cijele Hrvatske, no vidljivo je da više od trećine posjetitelja ove stranice čine korisnici iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Očito je kako usluga namijenjenih maloljetnim trudnicama i roditeljima nedostaje i na razini regije.

Prepoznajući važnost komunikacije i informiranja mladih Udruga roditelja „Korak po korak“ove je godine u suradnji s Teatrom Puna kuća, Teatrom Exit i Gradskim kazalištem Sisak pokrenula i projekt predstave za mlade „Dvije crte plavo“. Predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja te se u njoj otvoreno progovara o maloljetničkoj trudnoći kroz priču tinejdžerice Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život. Nakon svake predstave slijedi razgovor s gledateljima na temu odgovornog spolnog ponašanja i iskustava iz vlastitog života ili okoline koji vode psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“. Predstava je dosad izvedena 16puta, a pogledalo ju je 3.700 gledatelja.Share the joy
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY