MAJA VINCEK: „Svaka torta je mojih ruku djelo i u sebi nosi dio mene“

Share the joy
 • 168
 •  
 •  
 •  
 •  
  168
  Shares


Ljubav prema slastičarstvu otkrila je još dok je bila desetogodišnjakinja. I od tog trenutka krenulo je njezino stvaranje mnogobrojnih slastica od kojih svaka ima poseban okus, izgled i priču. Ona je Maja Vincek, stručna prvostupnica ekonomije,  velika zaljubljenica u svoj posao i vrhunska slastičarka u slastičarni Vanilica u Novom Marofu, neizmjerno iskrena i draga osoba, te prelijepa Varaždinka koja je osvojila lentu za Miss simpatičnosti na popularnom izboru Najljepša  Mama Hrvatske. O posebnoj dragoj slastici,  najzahtjevnijim i najednostavnijim tortama, te čarima dekoriranja torti otkrila je u intervjuu.

Koliko dugo se bavite slastičarstvom i kako je nastala ideja za tim zanimanjem?

Prije nepune četiri godine napravila sam svoju prvu tortu sa figurama. Naime, nisam mogla starijem sinu priuštiti tortu sa psićima kakvu je on zaželio, a mama kao mama uvijek se snađe. Kad su djeca navečer zaspala zavukla sam se u kuhinju kako bih ujutro mogla iznenaditi dijete. Tako je počelo. Za obitelj, prijatelje, poznanike, a na kraju su moj talent prepoznali u jednoj velikoj varaždinskoj slastičarni, te mi ponudili posao. Tu sam se počela profesionalno razvijati i njegovati svoj talent.

Kakve slastice po izgledu i okusu ste dosad radili i koja vam je posebno srcu draga?

Radila sam većinu nama poznatih slastica. Jedina mi je želja okušati se u molekularnom slastičastvu jer je to za mene poseban izazov.

Što je najteže naučiti ukoliko netko želi biti slastičarka?

Kao i u svakoj profesiji, ukoliko nešto želite i volite ništa nije teško. Budući da sam samouka, smatram da ima puno toga što još mogu i moram naučiti, no toga se ne bojim.

Koje torte su najjednostavnije, a koje najzahtjevnije za pripremu?

Uvijek je  prisutan poseban stres kod pripreme svadbenih torti i u tom dijelu težim savršenstvu, no ne bih rekla da postoji nešto što je lako ili teško za odraditi, sve ovisi o stavu i načinu pristupa poslu.

Jesu li po vašem mišljenju popularnije voćne ili čokoladne torte?

Ukusi su različiti i šaroliki, no nekako mi se čini da se čokoladni okusi više preferiraju.

Koliko sati je potrebno za izradu najzahtjevnije, a koliko za izradu najjednostavnije torte?

Bilo je nekoliko torti dosad  za čiju sam dekoraciju potrošila i više od petnaestak sati, a ove jednostavne više ni ne brojim.

Koliko je od presudne važnosti smisao za kreativnošću kod dekoriranja torti?

U ovome se poslu bez kreativnosti ne može. To je “ono nešto” što imamo u prstima, ona neka posebna ljubav prema poslu zbog koje možete deset sati ukrašavati samo jedan dio torte. Bez kreativnosti nema krajnjeg rezultata. Dakako da svaka slastica treba imati savršen okus, no prvo “jedemo” očima.

Jeste li se oduvijek htjeli baviti ovim zanimanjem i koju slasticu smatrate najvećim uspjehom?

Po struci sam stručni prvostupnik ekonomije , a ljubav prema ovom poslu dogodila  se sasvim slučajno. Ali,  kada vratim film unazad, počela sam peći torte sa svojih 10 godina za čitavu obitelj. Za ono vrijeme to su bile fascinantne torte – u obliku leptira, zeca, kućice i drugih oblika. Svojim najvećim uspjehom smatram tortu Zmaj kojom sam  prije godinu dana osvojila međunarodni žiri i dobila srebrnu medalju. Također bih izdvojila i repliku Šibenske katedrale koju sam napravila u sklopu natjecanja za izbor Najljepša Mama Hrvatske.

Koja je vaša omiljena torta i zašto?

Sve su mi po nečemu drage i posebne. Svaka torta  je mojih ruku djelo i u sebi nosi dio mene.Share the joy
 • 168
 •  
 •  
 •  
 •  
  168
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY