Ljubav prema kuhanju pretvorila je u najljepši posao na svijetu

Share the joy
 • 165
 •  
 •  
 •  
 •  
  165
  Shares


Velika strast prema kuhanju rezultirala je vrhunskim jelima, korisnim savjetima i oduševljenjem svih onih koji degustiraju njezina jela.

Zagrepčanka Marina Obradović svojom kreativnošću, znanjem i ljubavlju prema kulinarstvu osmislila je posebne kartice za pripremu jela pod nazivom Priče jedne kuhače. Upravo su te kartice idealan savjetnik na putu do ukusnog i jednostavnog jela. Odakle ideja za nastajanjem zbirke Priče jedne kuhače,  koji je najlakši i najteži recept za pripremu jela, te  o savjetima za početnike u kulinarstvu otkrila je u intervjuu.

Odakle ideja za nastajanjem zbirke Priče jedne kuhače?

Već 20 godina svakodnevno kuham, planiram, udovoljavam svima, pokušavam biti praktična (da jelo možemo jesti i drugi dan, podgrijati i sl.) i nije lako, s čim će se složiti većina. Unatoč iskustvu, praksi i znanju, vječno pitanje „Što kuhati sutra“ postavljamo sebi i ukućanima svaki dan. Mnogi će potvrditi da nije problem skuhati, samo trebamo ideju. Osim što sam svoju ljubav prema kuhanju te veliko iskustvo u pripremi i organiziranju obroka, htjela pretvoriti u najljepši posao na svijetu, željela sam podijeliti i s drugima svoje znanje te olakšati svakodnevni život, posebno početnicima, a dati nove ideje iskusnijima u kuhinji. Priče jedne kuhače su nastale kako bi svima olakšale organizaciju i pripremu obroka, a recepti su detaljnim opisom postupka pripreme jela posebno namijenjeni početnicima kojima je najteže. 30 recepata daje odgovor na pitanje Što kuhati sutra, jela su jednostavna i praktična, često povezana kako biste uštedjeli vrijeme i novac, kartice su praktične za ponijeti u kupovinu te ne morate raditi dodatni spisak, možete složiti tjedni ili mjesečni meni, a na raspolaganju imate 4 deserta, 4 riblja jela, 4 složenija jela za vikend kada imate više vremena te 6 jela s piletinom/puretinom, 6 praktičnih i jednostavnih jela od mljevenog mesa, 5 jela na žlicu i tjesteninu u umaku od povrća koju možete kombinirati sa bilo kojim povrćem koje imate kod kuće.

Koliko dugo ste u kulinarskom svijetu?

U kulinarskom svijetu sam odmalena. Prva ljubav su bili kolači, što se s vremenom promijenilo. Danas kolače pripremam rijetko, a svu sam ljubav prema kulinarstvu usmjerila na slana jela. U kuhinji sam svoja i slobodna, uživam u kuhanju i pripremi jela, a posebno me veseli oduševljenje ukućana i gostiju. Jednostavno volim nahraniti ljude.

Postoji li najlakši i najteži recept za pripremu jela?

Svako malo me pitaju koji je recept najlakši i koje najjednostavnije jelo mogu preporučiti. Najlakše recepte smatram onima koji zahtijevaju kratku pripremu, dužina kuhanja ili pečenja mi nije bitna. Tako npr. variva, gulaš, bolonjez, faširane odreske, mesnu štrucu, pulled pork, tjesteninu, sarmu ili punjene paprike, smatram jednostavnim jelima. Dok npr. pohane palačinke, zagrebački odrezak, perkelt, kotlovinu, štrukle, knedle i sl. smatram najtežim receptima.

Ima i meni dosadnih jela, kao što su pečeno pile i mlinci. To kuham samo zbog djece.

Koliko je važno znanje u pripremi, a koliko kreativnost u dekoriranju jela?

Meni osobno, važno je i jedno i drugo. I jedno ne može bez drugoga. Za početak, svako jelo treba znati pripremiti, a nema ništa ljepše od lijepo dekoriranog stola i jela koje ste pripremili. Tada ćete se osjećati kao najbolji kuhar i domaćin na svijetu, a vaši ukućani i gosti kao kraljevi.

Koji dio Hrvatske po Vašem mišljenju ima, odnosno priprema najatraktvinija jela.

Svi dijelovi imaju jela koja obožavam i koja su specifična. Istra i Kvarner imaju tartufe i Vrbničku žlahtinu, Dalmacija nudi ribu, pršut, maslinovo ulje, janjetinu i mediteransko voće, dok me Gorski Kotar i Lika fasciniraju jednostavnim, a bogatim jelima. Slavonija i Baranja imaju neodoljiv ljuti gulaš, a Sjeverna Hrvatska nudi meni drage štrudle i štrukle, bućnicu te vinski gulaš.

Koje jelo i koji desert najviše volite pripremati i servirati?

Teško pitanje, doista ne mogu odvojiti samo jedno jelo i desert. Svako malo otkrijem neko meni novo jelo pa volim kuhanje i serviranje ponoviti nekoliko puta, posebno dragim osobama. U zadnje vrijeme mojim su ukućanima najdraži pulled pork burgeri. Osobno, volim jela sa žlicom, puno povrća i ribu. Gostima volim pripremati nekoliko slijedova jela, od predjela do deserta. Od deserta, najviše volim pripremati brownie prema svom receptu te lagane voćne torte i kolače.

Možete li ponuditi  savjet za one koji su tek početnici  u kulinarstvu?

Znam da svi početnici zaziru od kuhanja i većini se kuhanje čini nemogućim. Bitna je volja i mislim da upravo ona čini razliku između onih koji kuhaju i onih koji ne kuhaju. Svi smo nekada bili početnici i poručujem svima da doista ne trebaju imati Michelinovu zvjezdicu kako bi bili uspješni u kuhinji. Između ostalog, ako vas zanimaju samo određena jela i njih volite kuhati, onda tako i radite. Sve dok vas ne bude zanimalo nešto više i drugačije, držite se provjerenih recepata i bit ćete zadovoljni. Počnite tako da kuhate za voljene osobe, tada jelo uvijek ispadne ukusnije.

Koliko je vremenski potrebno da se nauči kuhati?

Mogu iz vlastitog primjera reći da je potrebno kratko vrijeme ako je kuhanje kontinuirano. Ukoliko kuhate 2 puta mjesečno, nerealno je očekivati da ćete naučiti kuhati za 6 mjeseci. Kažu da je glad najbolji kuhar, a kada volite jesti zdravo, sigurno ćete prije naučiti kuhati jer želite voditi brigu o sebi i pazite što jedete. Mislim da se najbrže nauči kuhati kada dobijete djecu, odjednom kuhani i zdravi obroci postanu prioritet.

Navedite kulinarske tehnike koje je najvažnije znati?

Za mene sve počinje sa dobrom organizacijom i pripremom i smatram da je to najvažnija tehnika. Ako niste organizirani i spremni za pripremu obroka, nastat će kaos u kuhinji, imat ćete loše iskustvo i misliti kako je teško, komplicirano i gotovo nemoguće. Kuhanje al dente smatram važnim, a tjestenina kuhana al dente znači „najbolje kuhana“, ne mekana i prekuhana. Prženje kod kojeg je bitno naglasiti da je meso potrebno prvo obrisati papirnatim ručnicima, da se ne lijepi za tavu. Dinstanje je važno, neovisno da li dinstamo meso ili povrće. Prvo je potrebno namirnicu zapeći na naglo, zatim dodati tekućinu, poklopiti i ostaviti da se dinsta na niskoj temperaturi dok ne omekša.

Koje jelo i koji desert su u modi ovog ljeta? Uz koji aperitiv ili piće se poslužuju.

Moram priznati da ne pratim trendove, meni je ljeto uvijek rezervirano za puno svježeg voća, salate i ribu. Od deserta, definitivno sladoled, a od pića lagani kokteli. Primjerice, pivo i bijela riba čine odličan spoj okusa, a uz kamenice predlažem neodoljiv pjenušac. Piće ne bi trebalo nadjačati okus hrane pa nježnije okuse jela kombinirajte s blažim koktelima s manje alkohola.Share the joy
 • 165
 •  
 •  
 •  
 •  
  165
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY