EUROPSKI DOM DUBROVNIK – Istraživanje povijesti, upoznavanje ljepota, edukacija mladih i zabavni program u Metkoviću

Share the joy
 • 34
 •  
 •  
 •  
 •  
  34
  Shares


Europski dom Dubrovnik redovito oduševljava projektima i događanjima koji su namijenjeni mladima. Na taj način mladi se educiraju, upoznavaju, razmjenjuju ideje i znanja, te zabavljaju. I to sve zahvaljujući predsjednici Europskog doma Dubrovnik, Adriani Kremenjaš – Daničić čija nevjerojatna energija, zavidno znanje i kontinuiran rad za dobrobit mladih zaslužuju svaku pohvalu.

Važno je podsjetiti na probleme mladih

Podsjetimo, Međunarodni dan mladih obilježava se sutra 12. kolovoza i to na  inicijativu Ujedinjenih naroda od 2000. godine.

Glavni i osnovni cilj svih aktivnosti je podsjetiti donositelje odluka diljem svijeta na probleme mladih.

Europski dom Dubrovnik počeo je ovaj datum obilježavati 2014. u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, kada je Županiji predloženo da bi bilo dobro da se svake godine program organizira u drugom gradu ili općini. Nakon Blata, Ploča i Vele Luke, ove je godine na redu bio Metković. Tako su mladi iz Dubrovačko – neretvanske županije dobili najbolju dobrodošlicu, te  kao i u prethodnim mjestima imali zanimljiv i bogat program.

Arheološki muzej – dašak prošlosti koji ostavlja trag

Obilazak Arheološkog muzeja Narona (Vid) koji ima izuzetno značajnu zbirku mramornih skulptura iz doba rimskoga cara Augusta posebno je oduševio mlade. Neki su ga posjetili po prvi put, a neki već prije. Zanimljive skulpture, interijer samog muzeja i povijesne priče vezane uz pojedini kip u muzeju ostavili su poseban dojam na mlade.

Posebna atrakcija bila je vožnja neretvanskim lađama rijekom Norin od Vida do Momića uz  tratamenat na lađama zahvaljujući domaćinu, restoranu Lopoč.

Okrugli stol – prilika za diskusiju

U 18 sati organiziran je  okrugli stol o županijskom programu za mlade u Gradskom kulturnom središtu Metkovića. Gosti okruglog stola bili su gradonačelnik grada Metkovića, Dalibor Milan, u ime Dubrovačko – neretvanske županije Čedo Vučković, sociolog Marko Kovačić, stručnjak za politike za mlade Europske komisije i Vijeća Europe, te koordinatorica projektnih aktivnosti Adriana Kremenjaš – Daničić.

Na okruglom stolu gosti su se posebno osvrnuli na probleme mladih, a nekih od tih su neriješeni imovinsko – pravni odnosi, te nemogućnost pronalaženja poslova u struci.

-Važno je poslušati što mladi žele i adresirati javne politike  da misle u cilju dobrobiti mladih. Različiti su interesi među mladima i nužno je potrebno zalagati se za mlade i komunicirati s njima. Ali ponekad se ne zna komunicirati i to je ključan problem. – istaknuo je sociolog Marko Kovačić koji se inače bavi politikom mladih.

Iza 19 sati mladi su posjetili Prirodoslovni muzej u Metkoviću čija zbirka životinjskog svijeta, te posebno zbirka mekušaca su ih posebno zainteresirali.

Glazbeni i plesni performans za kraj večeri

Održana je i večera u restoranu Tabakera uz kušanje posebnog rižota, te  zabavni program u gradskom parku Metković gdje je nastupila poznata dubrovačka plesna skupina 3V čiji ples je bio i ostao senzacija. Također su s popularnim pjesmama nastupili mladi dubrovački bendovi pod nazivom Nijanse i Dapal.

Da bi program bio potpun u gradskom parku Metković prikazana je  bitka vitezova i streličara koja je dio višednevnog programa Dani Neretvanske kneževine čijim nastupom su posebno bili oduševili najmlađi.

Ne smije se zaboraviti spomenuti da je Međunarodni dan mladih izvrsna prilika za upoznavanje mladih, razmjenu ideja i iskustava, suočavanje s problemima  i zajedničko druženje uz stjecanje prijateljstava. Upravo je tako bilo jučer u gradu Metkoviću.Share the joy
 • 34
 •  
 •  
 •  
 •  
  34
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY