ELIZABETH SUZANA KOZINA: „Moje rečenice su kratke, lake u konstrukciji, smanjuju tugu povećavaju radost“

Share the joy
 • 241
 •  
 •  
 •  
 •  
  241
  Shares


Vrhunska spisateljica, još bolja dizajnerica i umjetnica, te najsrdačnija humanitarka Elizabeth Suzana Kozina  iz Klisa veoma je svestrana, kreativna i humana osoba čiji rad  i znanje bez obzira o kojem području se radilo redovito fasciniraju mnoge. Pozitivna duhom, otkačena stilom odijevanja, hrabra u najtežim zadacima i inspirativna u stvaranju životnih fraza, rečenica i misli osoba je koju jednostavno morate zavoljeti.  Zbog mnogih razloga. U intervjuu otkriva  odakle joj energija za rad, kako je nastala ljubav prema pisanju, te je li volontiranje zahtjevan posao.

Pisanje, dizajniranje torbi i humanitarni rad ukazuju na vašu svestranost. Odakle crpite energiju i snagu za bavljenje svim tim zanimanjima i koje od ovih zanimanja Vas najviše veseli?

Energiju uvijek daje želja a volja je ta koja pokreće bilo kakav posao. Tako da imam veliku želju i volju za sva moja zanimanja. A snaga ? Naravno da nemam uvijek snage. Postoje dani koji su bolji , pa dani koji su lošiji. Ne razmišljam o lošijima . Pa se lako stvori i nova energija i nova snaga. Ne znam što me najviše veseli. To kao da me pitate koje dijete najviše volim. .Volim ih sve i radujem se svima.

Kako je nastala ljubav prema pisanju i koja je najbolja rečenica koju ste ikad napisali? O kojim temama najviše volite pisati?

Počela sam pisati sasvim slučajno na facebooku. Jako sam bila iznenađena dijeljenjem raznih objava sa krivim potpisima. Od Andrića do Bukowskog. Pa sam odlučila kada već pišu i griješe tko je što rekao napisati ću  nešto svoje i sebe potpisati jer sam tu sto posto sigurna da sam ja napisala. Kada sam u početku dobila 3 lajka znala sam da je to posao za mene.

Nakon godinu dana mog pisanja po društvenim mrežama javile su mi dvije izdavačke kuće. Ma veze s vezom nisam imala.Od čuđenja – ja spisateljica do :Ovo žele čitati i tiskati?

Moje rečenice su kratke, lake u konstrukciji, smanjuju tugu povećavaju radost. Nema potrebe da grčevito branim svoje stavove , već to činim lako bez nervoze i kroz zabavu.

A pišem o svemu što mi se događa kako meni tako i mojim prijateljima.Nisam sklona pisati o cvijeću , ptičicama , tako da su neki u početku mislili da to muškarac piše  jer nije bilo preveć ženske nježnosti.

Kako me Bog poljubio i za taj talent pokrivam područje kratkih mudroslovica , pa aforizama. priča ., a sada sam se upustila i u pisanje erotskog romana. Najbolja rečenica možda kako se sada osjećam u ovom trenutku je  naslova KVP – kako vitar puše. Nisam ja kako vitar puše, ja sam vitar. Ako me sutra pitate, vjerovatno će biti neka druga.

Vaše torbe izložene su u muzeju  u Amsterdamu, kako komentirate to?

Torba izložena u muzuje u Amsterdamu mi je dio mog ponosa. Struka bi Vas trebala kao priznati. Iako često se sjetim rečenice da se ne bih uobrazila : Ako nije u muzeju ne znači da nije umjetnost. I to je točno.

Što poručuju Vaše torbe i kojem stilu odijevanja su namijenjene.

Sve moje torbe su unikati, Jedna žena jedna torba. Osnovna misao vodilja za Biartis torbu je istaknuti osobnost što nositeljica torbe pokazuje odabirom slike na torbi.Prošlo je vrijeme držanja ulja na platnu samo na zidovima kuće, stana , galerija. Ovo je prava umjetnost u pokretu. A odijevanje? Pa kako koja gospođa želi. Onako u čemu se ona osjeća najbolje to je najbolji stil.

Pomažete mnogoj djeci i često volontirate u Africi. Je li volontiranje zahtjevan posao i koja je najveća prednost tog posla.

Volontiranje je jako zahtjevan posao. Kako i sami znate kakva je afrička klima  jasno vam je da morate biti u izvrsnoj fizičkoj kondiciji. Tamo gdje ja idem nema ni struje ni vode. Što se tiče psihe također.

Užasna je činjenica da djeca tamo jedu dva to tri puta tjedno. Tako kada dijete zaspe na nastavi učitelj ne zna da li je zaspalo od gladi ili je nešto pojelo pa zaspalo,da vam život vrijedi 12 kuna . da nemate nikakva prava kao misionar, da organizirate pomoć a u startu ste svjesni da ne možete svima pomoći. -A prednost? Pa prednost je ta što znam da u ovom trenutku 160 djece ima svaki dan jedan obrok i to me beskrajno umiruje. A kako ima divnih ljudi u Hrvatskoj vjerujem da će se ove godine taj brojka popeti na 260. A to je ono što daje silovitu nadu u bolje sutra.

Kako biste sebe opisali kao osobu u tri odrednice?

Teško je sam sebe opisati, vrlo teško.Svi smatraju da su dobre osobe pa tako i ja. Ja sam Vam tip od miss Mrgud do miss Smijeha. Tako mi molim Vas oprostite , neka me drugi opisuju .

Imate veliki broj obožavatelja i mnogi čitaju Vaše knjige. U čemu je tajna popularnosti?

Tajne nema, a popularnost ne znam što je. Nisam ja popularna. Nisam ja žena sa špice ili Rive. Ja sam samo jedna obična žena sa većim libidom života od drugih.

Koji je po vašem mišljenju put do uspjeha i što je potrebno imati da bi netko bio uspješan?

Prvo razlučimo što je uspjeh? Nekome novac nekome slava … nekome  sasvim nešto drugo.Eto ja sam u skupini nešto sasvim  drugo.Ono što se ne vidi javno..a to je kada ljude s kojima sam bila u društvu ostavim bar pinkicu veselijma i raspoloženijama -To je meni uspjeh.

Tko Vam je najveća podrška u radu i što Vas najviše inspirira?

Znam da bi na ovo pitanje svi normalno odgovorili obitelj.Pošto sam sama kao i svi stvarala svoju obitelj / naravno osim roditelja/  oni naravno da imaju utjecaj od mene. Uglavnom njima je sve normalno što ja radim i smatraju da mi neka velika podrška od njih ne treba.Samo često kažu; Aha evo je opet s nečim novim..Ali zato imam divne kolegice koje vjerovatno isto misle ali ne kažu tako hrabro kao obitelj… ali kao i obitelj bezrezervno vjeruju.A što ima ljepše od toga?

Što Vas naročito razlikuje od drugih osoba?

Pa vjerovatno osobnost. Za nju sam dobila lentu prije par dana na izboru za Najljepša Mama Hrvatske 2018 .Žiri  valjda zna što radi.Share the joy
 • 241
 •  
 •  
 •  
 •  
  241
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY