DORA OREŠIĆ: „Svaki komad nakita podsjeća me na neki dio mog života“

Share the joy
 • 29
 •  
 •  
 •  
 •  
  29
  Shares


Mlada dubrovačka umjetnica, dizajnerica nakita pod nazivom Nakitich, Dora Orešić svojim prije svega preciznim, a potom originalnim  radom punim truda i ljubavi stvara primjerke nakita koji su primjetni, nosivi i moderni. Ono što je najvažnije, u njezinim kolekcijama nakita svatko može pronaći nešto za sebe. I to je velika prednost kojoj prethodi raznovrsnost u stvaranju unikatnog i posebnog nakita. U intervjuu otkriva odakle ideja za nazivom Nakitich, kojem stilu odijevanja ovaj nakit najbolje pristaje, te što ga čini drugačijim od drugih.

Koliko dugo se bavite izradom nakita i kako je sve počelo?

Počela sam negdje u drugom razredu srednje škole. Prije toga je bilo nekih pokušaja, ali ništa ozbiljno. Moji počeci odnose se na jednostavne nizane narukvice, rad s fimo masom i drugo. Tijekom godina učila sam nove tehnike i upoznavala nove materijale. Još uvijek učim jer smatram da je to kao i svaka druga profesija proces koji traje kroz cijeli život. Iako sam samouka, tražim sve knjige, časopise, videe i slično. Imam prilično „štreberski“ pristup  i želim naučiti što više mogu: od povijesti nakita i materijala, do najmodernijih stilova i tehnika.

Koji je dominantni materijal koji je ključan za stvaranje ogrlica, narukvica, prstenja i naušnica?

Imam više vrsta nakita pa tako imam i jako puno materijala, ali trudim se da  su svi materijali kvalitetni. Inače, sav moj trud se ne bi isplatio.  Koristim poludrago kamenje,  srebrenu i bakrenu žicu, japanske i češke sitne perlice, swarovski kristale, kožu, i mnoge druge materijale.

Odakle ideja za nazivom Nakitich i koja je osnovna poruka vašeg nakita?

Naziv Nakitich je počeo kao šala, ali s vremenom mi je prirastao srcu. Označava nešto što je slatko i srcu drago, kao i većina naših umanjenica. Ne mogu reći da postoji neka osnovna poruka za sav nakit, ali svaki komad ima svoju individualnu priču, svoju poruku. Svaki komad nakita podsjeća me na neki dio mog života, uspomenu na neki događaj koji se odvijao dok sam radila taj komad. Jedina poruka koja se može reći za svaki moj komad je da ljubav i trud ostvaruju rezultate.

Je li zahtjevan nakit, odnosno koliko je vremenski potrebno za izradu jednog komada?

Ovisi! Neki komadi zahtijevaju i tjedan rada  sa sitnim perlicama i onda napravim neki „showstopper“. Nekad dobijem inspiraciju i napravim super rad u jednu večer. Ako se stvara radovima od žice obično jedna do  tri večeri. Radovi s perlicama traju od par sati do par tjedana. U početku sam bila sam jako brzopleta, ali danas znam bolje. Pažljivo razradim plan i provjeravam da je svaki korak dobro napravljen da bi osigurala kvalitetu onoga što radim.

 Postoje li boje koje su ključne u izradi ili se koriste sve boje?

Moje najdraže boje su plave, zelene, ljubičaste, ali pokušavam izići iz svoje „comfort zone“ pa eksperimentiram s  drugim bojama kao što je crvena ili  narančasta ili neka druga boja.

 Kojem stilu odijevanja najbolje pristaje Nakitich?        

Mislim da žičani nakitich  ide više uz neki rock/goth look. Nakitich od perlica ide od business casual, večernji i svečani stil. A jednostavni Nakitich od staklenih bisera i poludragog kamenja dolazi u svim veličinama i bojama tako da pristaje na sve!


Navedite tri osnovne odrednice vašeg nakita?

Individualnost, kreativnost i kvaliteta.

Što ga čini drugačijim od drugih?

Moja osobna individualnost. Svaki komad je drukčiji pa čak i da hoću ne mogu ponoviti svoj nakit. Imam svoj neki način razmišljanja i rada. Ne uspije svaki put, ali onda kad uspijem, onda je taj komad poseban.

Kakve su reakcije pripadnica ljepšeg spola na vaš rad?

Budući da radim u više stilova, obično ima nešto za svakoga a i često radim „custom made“ -po narudžbi, gdje pokušavam  spojiti svoj stil sa stilom mojih klijenata.  Naravno, ima ljudi kojima se ne sviđa, ali svi imamo svoj ukus, ne može se svima sve svidjeti.

Gdje je izložen, odnosno gdje se može kupiti Nakitich?

Nakitich je izložen u Dubrovačkoj kući  ili na mojoj facebook stranici „Nakitich“.Share the joy
 • 29
 •  
 •  
 •  
 •  
  29
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY