Damir Lončar dobitnik godišnje Nagrade Kazališta Komedija

Share the joy
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares


Na koncertnom spektaklu Čarobni Broadway kojim će se svečano obilježiti završetak još jedne vrlo uspješne sezone kultnog zagrebačkog Kazališta Komedija dodijelit će i Godišnja nagrada Kazališta Komedija. Nagrada ove godine odlazi u ruke glumačkog velikana Damira Lončara, a velika svečanost na rasporedu je u utorak 19. lipnja 2018. godine s početkom u 19.30 sati.

Nadzorni odbor za dodjelu Godišnje nagrade čine Alenka Dučić, predstavnica HEP-a, sponzora Nagrade, Tomislav Čadež, kazališni kritičar Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja Kazališta Komedija, Dorica Nikolić, predsjednica Kazališnog vijeća Kazališta Komedija i Krešimir Batinić, ravnatelj Kazališta Komedija. Stručni žiri, izabran od Nadzornog odbora, čine redatelji Krešimir Dolenčić i Zoran Mužić i prošlogodišnja dobitnica nagrade Sandra Bagarić, a odlučili su da se ovogodišnja nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje dodjeljuje glumcu i redatelju, članu ansambla Kazališta Komedija, Damiru Lončaru, za ulogu Antona A.S. Dmuhanovskog u komediji Revizor, autora N. V. Gogolja i režisera Dražena Ferenčine te ulogu Nonacourta u komediji Talijanski slamnati šešir, autora Eugena Labichea i u režiji Georgija Para.

Počašćen sam i sretan što sam ove godine dobio Godišnju nagradu Kazališta Komedija. Nagrada je uvijek priznanje za nešto što čovjek dobro radi i napravi, no i obveza da tako nastavi činiti i ubuduće. Zahvaljujem svima koji su me izabrali iz našeg vrijednog ansambla, u kojemu sigurno ima mnogo kandidata za tu nagradu. Samim tim sam ponosniji na nju“ – izjavio je Damir Lončar.

Damir Lončar rođen 1961. godine u Osijeku Nakon završenog Odsjeka glume Akademije dramske umjetnosti član je Drame HNK u Osijeku gdje ostvaruje niz glavnih uloga (Glorija, Bljesak zlatnog zuba, Kaligula, Samoubojica, Hamlet, Kroćenje goropadnosti, Priče iz bečke šume, Čaruga, Pustolov pred vratima, U logoru). U prosincu 2007. nastupa u predstavi Zastave, barjaci, stjegovi Mire Međimorca kojom se obilježava 100. godišnjica HNK u Osijeku. Od 1992. počinje nastupati u Zagrebačkom gradskom Kazalištu Komedija gdje dvije godine kasnije postaje član ansambla i ostvaruje niz zapaženih uloga u komediografskom repertoaru, operetama i mjuziklima. Gotovo da nema uspješnice na Komedijinu repertoaru u kojoj nije sudjelovao: Barun TrenkLuda noć u hotelu PresidentŠtrudl od trešanjaLuda lovaOd kreveta do kreveta, Na tri kralja ili kako hoćeteBuba u uhuGostioničarkaOpera za tri grošaKneginja čardašaSvoga tela gospodarČarugaBudala za večeruMala Floramye, San ivanjske noći, Klupko, Nemoćnik u pameti, Narodil se mladi kralj, Patnje gospodina Mockinpotta, Skidajte se do kraja, Uhvaćen u mrežu, Cigle svete Elizabete, Sluga dvaju gospodara, Dundo Maroje 008, Ukroćena goropadnica, Skup, Bljesak zlatnog zuba, Vanja i Sonja i Maša i Picko, Talijanski slamnati šešir i Revizor.

S vremenom počinje se baviti režijom, najprije kao asistent i koredatelj (Buba u uhuOd kreveta do krevetaMonty Python’s Spamalot, Mali dućan straveGubec-beg), a samostalno režira predstave ČarugaCigle Svete ElizabeteČekajući epita, terapija, terapija!, Operetni express 2013 i 2 018, Mala Kavana i Dobri vojak Švejk. Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama (SkupDundo MarojePosjet stare dameOrestijaDon Quijote). Ostvario je više filmskih (LukaBožić u BečuSrce nije u modiSvirajte nešto ljubavnoDuga mračna noć) i televizijskih uloga (Moja kućica, moja slobodicaNaša mala klinikaBračne vode). Nagrađen je za ulogu Georgea Pidgeona u predstavi Luda noć u hotelu President, a nagrade na Marulovim danima osvaja za uloge Stipe i don Zane  u predstavama Bljesak zlatnog zuba i Glorija. Zlatnom arenom u Puli nagrađen je za sporednu ulogu u Radićevom filmu Luka, a Nagradom hrvatskoga glumišta za ulogu Feldkurata Otta Katza u predstavi Dobri vojak Švejk. Za ulogu Antona A.S. Dmuhanovskog u predstavi Revizor N. V. Gogolja (2017., redatelj Dražen Ferenčina) 2017. nominiran je za medijsku nagradu Jutarnjeg lista “Zlatni Studio”.

Ulaznice za koncert mogu se osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave. Najnovije informacije dostupne su i na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.Share the joy
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY